Crashinfo_Z6462_NL

Crash-informatie Z6462 Anna Paulowna

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

Informatie over de onthulling van de herdenkingspaal voor deze crash

Datum : 17 september 2022


Agenda:


14:00 uur: Verzamelen in de Nederlands Hervormde Kerk aan de Molenvaart 21 in Anna Paulowna. Hier is gelegenheid voor koffie en thee


14:30 uur: Vertrek naar Veerweg 14, waar de herdenkigspaal onthuld zal worden. Op het terrein is parkeergelegenheid.


Na de onthulling rijden we door naar de verschillende locaties waar de bemanning terecht is gekomen. Als het u leuk lijkt kunt u meerijden in een Amerikaanse legertruck uit de Tweede Wereldoorlog. U kunt zich vooraf hiervoor opgeven bij Chris Dijkshoorn via chrisdijks@hotmail.com of chris@shhk.nl 


16:00 uur: Verwachte terugkomst bij de kerk. 


Iedereen is van harte welkom!

Wij hopen u op 17 september te zien. 

Locatie van de herdenkingspaal

Armstrong Whitworth Whitley Mk.V Z6462 GE-D 58 Squadron

Veerweg Anna Paulowna

Informatie over de  crash

Op zo’n honderd meter achter de boerderij Neelland stortte op 16 januari 1941 om 21.15 uur de Whitley bommenwerper neer. Eerder die avond om 17.45 uur was het toestel opgestegen vanaf het vliegveld Linton-on-Ouse in Engeland. Het vliegtuig had als missie Wilhelmshaven, codenaam Kipper, en was op de heenweg toen het een motorstoring kreeg.


De gehele bemanning kon op tijd uit het vliegtuig springen en kwam in de Oostpolder terecht. Alhoewel een aantal gewond raakte, overleefden ze de oorlog in gevangenenkampen in Duitsland. De bommenwerper heeft de bommen vóór de crash weten te lossen. Ook deze kwamen in de Oostpolder terecht, waarbij een aantal voor schade aan de weilanden of akkers zorgde. Een aantal bommen kwam niet tot ontploffing.

De bemanning

Albert Ernest Barlow

Sergeant

piloot

20 jaar

UK

John Henry Frampton

Flying Officer

tweede piloot

21 jaar

UK

Richard Philip London

Sergeant

waarnemer

20 jaar

UK

Charles Henry Stevens

Sergeant

radiotelegrafist

20 jaar

UK

Ronald Malcolm Wade

Sergeant

staartschutter

23 jaar

UK

Foto's van de onthulling

Foto's worden geplaatst na de onthulling 

Verslagen en persberichten

Verslagen worden geplaatst na de onthulling