Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon
Bankrekening :
NL34 RABO 0340 8674 34
Familie James Stewart bezoekt herdenkingspaal en begraafplaats Middenmeer
James Stewart was boordwerktuigbouwkundige op de Halifax JN884 die op 26 juli 1943 neerstortte aan de Dolfijnweg bij Slootdorp. Op 16 april 2022 onthulden wij een herdenkingspaal voor de bemanning van dit toestel. Bij deze onthulling was familie van Jock Ernst Loudoun, schutter aan boord van dit toestel aanwezig.
Op 9 juli 2022 ontving Mark Hakvoort, onze voorzitter, familie van James Stewart. Alan (zoon van James' zus) en Sue Riddel waren in Nederland en bezochten de herdenkingspaal aan de Dolfijnweg. Daarnaast legden zij bloemen bij het graf van Stewart op de begraafplaats in Middenmeer. Het was een emotionele en mooie ervaring volgens Alan en Sue.
Krans en herdenking voor Raymond Kennedy op de begraafplaats in Middenmeer
Op zondag 26 juni 2022 is het nationaal monument "Missing Airmen" onthuld in het IJsselmeer bij Molkwerum. Dit monument herdenkt de vele vliegeniers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en blijvend vermist zijn geraakt. Zij hebben de hoogste prijs gegeven voor onze vrijheid. De onthulling van dit moment kreeg veel belangstelling van onder meer de landelijke pers.
Voor deze gelegenheid waren er ook nabestaanden overgekomen van omgekomen bemanningsleden van de gecrashte Stirling EH889. Een van de bemanningsleden van dit toestel, Sergeant Raymond Kennedy, ligt begraven op de begraafplaats in Middenmeer. De dag voorafgaand aan de onthulling van het nationaal monument organiseerde Stichting Molkwar 2000 een tour langs langs belangrijke locaties zoals de herdenkingspaal voor de Stirling in Medemblik, de plek waar de bezetter de dijk opblies waardoor de Wieringermeerpolder onder water gezet werd en dus ook de begraafplaats in Middenmeer. Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon zorgde voor de ontvangst van de circa 30 gasten.
Fekke Bandstra van Stichting Molkwar 2000 herdacht Raymond Kennedy in een toespraak waarna er een krans bij zijn graf gelegd werd, het Engelse volkslied gespeeld werd en een minuut stilte in acht werd genomen. Martin Blaauw van SHHK vertelde de nabestaanden en andere gasten over hoe onze stichting met herdenkingspalen de herinneringen aan omgekomen en vermiste bemanningsleden levend houdt.
Er waren nabestaanden van Thomas Fraser McCrorie (RAF), William Stuckey (RAF), Robert en Richard Todd (RCAF) en James Leonard Richard (RNZAF). De familie van Grainger en Kennedy kon de reis helaas niet maken.
Juni 2020, Wij zijn erg trots en blij dat we onlangs vanuit het Windfonds van Windpark Wieringermeer een welkome bijdrage van € 6.000,00 hebben ontvangen. Het bestuur van Stichting Windloket overhandigde op 3 juni 2020 de cheque aan de bestuursleden van onze stichting. De overhandiging van de cheque werd vastgelegd in dit filmpje.
Ook het Noordhollands Dagblad vond dit nieuws reden voor een kort interview met Chris en een artikel in de krant van 15 juni jl.
Mei 2020, Het bestuur van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon heeft onlangs een aanvraag gedaan voor een bijdrage van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Wij zijn ontzettend blij en trots te kunnen melden dat het bestuur van het Mondriaan Fonds deze aanvraag positief heeft beoordeeld en ons een bijdrage heeft toegekend waarmee we weer een deel van ons doel kunnen realiseren, namelijk het plaatsen van meer herdenkingspalen, het verzamelen en delen van de verhalen achter de vliegtuigcrashes, en het blijven herdenken van de bemanning van deze vliegtuigen. Wij zijn enorm trots op deze waardering van het Mondriaan Fonds.
MEI 2020, NH Nieuws publiceert een mooi artikel met een filmpje over de nieuwe monumentenroute. Chris Dijkshoorn en Mark Hakvoort vertellen hoe belangrijk het is dat we blijven herdenken, en dat we de piloten en bemanningsleden die voor onze vrijheid hebben gevochten niet mogen vergeten.
April 2020, Het Noordhollands Dagblad besteedt in een artikel aandacht aan 75 jaar bevrijding, en alle voorbereidingen die zijn getroffen voor een grootse viering daarvan.
Op 5 mei staan er door de coronacrisis helaas nog geen 10 herdenkingspalen zoals oorspronkelijk gepland. Bij het artikel poseert Burgemeester Rian van Dam voor een van onze twee vorig jaar geplaatste herdenkingspalen.
September 2019, Op de plek waarbij in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam, is op 14 september 2019 het eerste monument geplaatst van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Er moeten er uiteindelijk veertig palen komen die de verhalen van al de omgekomen mannen levend houden. NH Nieuws deed uitgebreid verslag van deze gebeurtenis
Op 18 april 2019 besteedt NH-nieuws aandacht aan de oprichting van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Klik hier voor weergave.
Op 17 april 2019 publiceert Medemblik Actueel op hun YouTube-kanaal een interview met Mark en Chris over de oprichting van Stichting Herdenkingpalen Hollands Kroon.
20 december 2020 - Op 23 januari 1945 vond er een transport per fiets plaats van wapens en springstoffen van de Wieringermeer naar Amsterdam. Geert Koekoek was daarbij en vertelt hierover in dit artikel met video van Matthijs Gemmink van NH Nieuws. Op dezelfde datum in 2021 wordt deze tocht nogmaals gefietst. Je kunt je aanmelden als je belangstelling hebt.
Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon
Bestuursleden van de Stichting:
Naam | Functie |
Mark Hakvoort | Voorzitter |
Chris Dijkshoorn | Penningmeester |
Martin Blaauw | Secretaris |
Alle bestuursleden voeren hun functie onbezoldigd uit.
Documenten van de Stichting: